Aktualności

Dopiero co witaliśmy wiosnę, a tu pogoda płata nam figla i za oknami mamy prawdziwe lato. Temperatura powyżej 20 st. C, lekki wiaterek, pierwsze mocniejsze promienie słońca... Wszyscy chętnie schowaliśmy zimowe kurtki i wyjęliśmy letnią garderobę.

Warto też zadbać aby i na naszych talerzach zagościły prawdziwie letnie potrawy.

Orkiszowy makaron z awokado

Dla mnie lato kojarzy się niezawodnie z kuchnią włoską, a jak Włochy to koniecznie musi być makaron! Jako pierwszą propozycję na letnie menu proponuję orkiszowy makaron z awokado. Orkisz to bogactwo błonnika, żelaza, wapnia, potasu, cynku oraz witamin z grupy B. dodatkowo zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe. Wpływa korzystnie na układ krążenia, poprawia funkcjonowanie zmysłów a także przyspiesza przemianę materii. Awokado zaś jest owocem o największej zawartości tłuszczu, jednak jest to tłuszcz o korzystnym działaniu na nas organizm, głównie jest to kwas oleinowy. Ma on zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a także zapobiega nowotworom piersi oraz prostaty. Awokado zawiera także spore ilości potasu, przeciwutleniaczy oraz substancji korzystnie wpływających na wzrok – luteiny i zeaksantyny. Samo zdrowie, więc do dzieła!

Potrzebujemy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g makaronu orkiszowego
  • 300 g suszonych pomidorów w oleju bio
  • 300 g wędzonego kurczaka
  • świeża bazylia
  • świeże orzeszki piniowe
  • trochę oliwy
  • parmezan

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki. Miąższ przekładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek i oliwę. Ugniatamy widelcem do uzyskania kremowej masy. W tym samym czasie gotujemy makaron. W rondelku podgrzewamy masę, dodajemy kawałki kurczaka, suszone pomidory i ugotowany makaron. Danie podajemy udekorowane listkami bazylii, orzeszkami piniowymi i tartym parmezanem.

Makaron pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami

Kolejną propozycją na letni obiad jest bardzo smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu makaron z suszonymi pomidorami. Tym razem proponuję makaron pełnoziarnisty, o dużej zawartości błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, wspomagając tym samym odchudzanie oraz chroni przed nowotworami jelita grubego. Suszone pomidory zasługują na uwagę ze względu na dużą zawartość likopenu. Dzięki suszeniu mają go zdecydowanie więcej niż świeże pomidory. Likopen jest przeciwutleniaczem, zmiataczem wolnych rodników, dzięki czemu spowalnia efekty starzenia, zapobiega nowotworom. suszone pomidory działają także przeciwmiażdżycowo, korzystnie wpływają na układ krążenia.

Do przygotowania makaronu z suszonymi pomidorami przygotujmy:

  • makaron pełnoziarnisty 500 g
  • suszone pomidory w oleju bio 150 g
  • olej od suszonych pomidorów do podsmażenia
  • Cebula 2 sztuki
  • papryka czerwona 2 sztuki
  • Czosnek 2 ząbki
  • ocet winny3 łyżki
  • bazylia świeża lub suszona 2 łyżki
  • chilli suszone do smaku
  • ew. rukola lub kiełki do podania
  • ew. parmezan do posypania

Makaron gotujemy. Na patelni na oleju z suszonych pomidorów podsmażamy pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną paprykę, pokrojone suszone pomidory, chilli i bazylię. Smażymy chwilę mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet. Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym sosem. Całość podajemy posypaną rukolą lub kiełkami oraz parmezanem.

Ryż w kremowym sosie pomidorowym z serkiem mascarpone

Na koniec propozycja o łagodniejszym, delikatnym smaku serka mascarpone z ryżem. Zamiast typowego białego warto sięgnąć po ryż brązowy, dziki lub czerwony. Zawierają one więcej błonnika, witamin i składników mineralnych. Ponadto ryż, niezależnie od odmiany jest produktem bezglutenowym, docenią go więc osoby wykluczające gluten z diety.

Składniki potrzebne do przygotowania dania:

  • ryż: 150gramów
  • passata pomidorowa: 300mililitrów
  • serek mascarpone: 5 łyżek
  • cebula: 1sztuka
  • czosnek: 2 ząbki
  • pietruszka natka siekana: 1 łyżeczka
  • sól: 0.5 łyżeczki
  • chilli w proszku: 3 szczypty
  • olej: 0.5 łyżeczki

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym samym czasie na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy passatę, doprawiamy chilli i solą (możemy sięgnąć po zdrowsze wersje np. Sól morską lub himalajską). Po około 2 minutach dodajemy serek mascarpone, na malym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Do sosu wsypujemy ugotowany, ciepły ryż, mieszamy. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

Niezbędne składniki takie jak makaron, ryż, passatę pomidorową, suszone pomidory w oleju bio czy przyprawy są dostępne w naszej Zielarni. Zapraszamy!

 

Zapraszamy Państwa do naszych Zielarni Dr.Optima w Chełmie i Lubinie.